Szorongás, félelem, fóbia

  Természetes jelenség, hogy tartunk az új, ismeretlen helyzetektől, feladatoktól, például vizsga vagy állásinterjú előtt izgulunk. Ha azonban az ilyen félelem nagyon intenzív, vagy olyan helyzetekre is kiterjed, ahol nincs mitől tartani, akkor nagyon megnehezítheti a mindennapokat. Ha egészen konkrét félelmektől szenved (pl. tart az utazástól, a magasságtól, a nyilvános szerepléstől), amelyekhez első ránézésre érthetetlen pánikszerű rohamok is tárulhatnak (hevesen ver a szíve, kapkodja a levegőt, hasi panaszai vannak, izzad, remeg, attól tart, hogy elájul) érdemes segítséget kérnie.

  Ezek a panaszok nem múlnak el maguktól, hanem hajlamosak egyre inkább beszűkíteni az életét. Talán ismerős, mivel járhat mindez: hogy a félelmetes pánikállapotot elkerülje, nem száll metróra, nem megy színházba, nem közlekedik egyedül, nem mer mások felé nyitni stb. Akkor is fontos szakemberhez fordulnia, ha gyakran érzi magát feszültnek, ha szorong, de nem is mindig tudja megfogalmazni, hogy mi bántja.

  A terápiás ülések célja az, hogy megtaláljuk a félelmek, szorongások okát, a háttérben meghúzódó belső lelki konfliktusokat. Ha sikerül ezeket megérteni és feldolgozni, a félelmek, a szorongások is oldódnak, csökkennek, a korábban beszűkült világ ismét kitágulhat.

Kollégáink, akik ebben a problémában segítséget tudnak nyújtani

Lackó Zsuzsa klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
Lackó Zsuzsa klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
B. Puskás Barbara klinikai szakpszichológus
B. Puskás Barbara klinikai szakpszichológus
Vincze Nikolett, klinikai szakpszichológus
Vincze Nikolett klinikai szakpszichológus
Dr. koronczai Beatrix Klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, pszichoterapeuta
Dr. Koronczai Beatrix klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus