Depressziós állapotok

  Nagyon kínzó az az állapot, ha gyakran vagy tartósan levertnek, rosszkedvűnek, tehetetlennek érzi magát, ha a helyzete kilátástalannak tűnik, és ha úgy érzi, nem tud vagy nem érdemes változtatni. Ha mindezek mellett a nehéz érzések mellett rosszul és keveset alszik, vagy éppen folyton fáradt és aludna, esetleg alig tud enni, vagy éppen nagyon megnőtt az étvágya, akkor valószínűleg depressziós érzésekkel, állapottal küzd. Ha mindezek mellett annyira reménytelennek tartja a helyzetet, hogy öngyilkossági gondolatok is foglalkoztatják, akkor nagyon hamar érdemes lépnie és segítséget kérnie. Ezekkel az érzésekkel nagyon nehéz egyedül megbirkózni, de terápiás segítséggel fokozatosan leküzdheti a levertséget, tehetetlenség- és reménytelenség érzést. 

  A terápiás beszélgetések során feltárjuk ezeknek az érzéseknek a gyökerét, felkutatjuk az okait, amelyek gyakran korábbi fontos kapcsolatokban, gyerekkori élményekben, feldolgozatlan veszteség érzésekben, traumatikus életeseményekben lelhetők fel. Mindezen nehéz érzések megosztása, feldolgozása a biztonságos terápiás kapcsolatban hozzásegítheti ahhoz, hogy újra bízzon önmagában, és bizalommal tudjon fordulni szerettei, barátai, illetve ismeretlen emberek felé is.

  (Ha a pszichoterápia mellett gyógyszeres kezelés is szükségessé válik, munkatársaink pszichiátriai konzultációt javasolnak, külsős pszichiáter konzulensünknél. A pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés párhuzamosan, egymást kiegészítve tud működni.)

Kollégáink, akik ebben a problémában segítséget tudnak nyújtani

B. Puskás Barbara klinikai szakpszichológus
B. Puskás Barbara klinikai szakpszichológus
Lackó Zsuzsa klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
Lackó Zsuzsa klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
Dr. koronczai Beatrix Klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, pszichoterapeuta
Dr. Koronczai Beatrix klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus